Hoppa till sidans innehåll

Om Aikido


Aikido är en japansk budoart (som karate, ju jutsu, kendo m fl) och representerar en österländsk idrottstradition som är något annorlunda än den vanliga västerländska. Träningen går inte ut på att uppnå  mätbara resultat eller vinna tävlingar. Det finns inga tävlingar i aikido. Istället går träningen ut på att bygga upp både kroppen och själen. Aikido är en träningsform för hela kroppen och som alla kan träna. Aikidoträning är en mycket allsidig och meningsfull motion.
 
Aikido är till formen en självförsvarsmetod men tränas inte främst för att användas som sådan. Förutom den traditionella budofilosofin innehåller aikido en icke-våldsfilosofi, dvs försvarstekniken baseras på  ickevåldsprincipen. Tekniken går ut på att styra undan den anfallande kraften genom att leda rörelsen i cirklar. Därför behövs ingen muskelstyrka för att utföra aikidotekniker. Att träna aikido ger bättre koncentration, balans, smidighet, inre styrka och självkänsla.
 
Aikido har rötter i gammal japansk kultur med t ex svärdskonst, teceremoni, poesi, måleri och blomsterarrangemang. Dessa konstarter är starkt influerade av zenbuddhismen. Det var ofta de gamla samurajerna, som när krigen tagit slut på 1600-talet ägnade sig åt mer fredliga sysselsättningar. Tidigare hade också en del vapenlösa självförsvarskonster börjat växa fram. Dessa hade sitt ursprung i Kina, där de utvecklats i buddhistkloster. Speciellt  känt är shaolintemplet, som brukar räknas som ursprunget för dessa konster. Dessa konster gjorde att vanligt folk kunde försvara sig mot svärdutrustade banditer. Endast adeln (dvs samurajerna) hade rätt att bära vapen. Därför fick  budon stor spridning just i Japan. 
Aikido är den yngsta och modernaste av budoarterna - utvecklad av Morihei Ueshiba som levde 1883-1969. 
 
                                                                
   
Högdalens Izanagi Aikidoklubb är medlem i Svenska Aikidoförbundet och därmed  i Riksidrottsförbundet. 
Uppdaterad: 15 SEP 2018 20:28 Skribent: Kerstin Fredbäck

 

 

 

 

 

 

DSC_0538

 

 

 

 

 

 

 

Bf-logo-svart

Postadress:
Högdalens Izanagi AK - Budo & Kampsport
Daniel Jansson, Sköldmövägen 6
14133 Huddinge

Besöksadress:
Högdalshallen, Rangstaplan 2
12454 Bandhagen

Kontakt:
Tel: +46084493434
E-post: izanagiaikido@gmail....

Se all info